De dorpen: Smakt - Holthees

Smakt - Holthees zijn twee kleine dorpen in twee provincies, Limburg en Noord-Brabant, en in twee gemeenten, Venray en Boxmeer. Ze liggen tegen elkaar. Samen vormen ze één gemeenschap. De unieke situatie van gericht zijn op het Zuiden en op het Noorden karakteriseert de gemeenschap: het slechten van de grenzen en het dealen met meerdere overheden en instanties vraagt om over grenzen heen te kijken en om creativiteit en doorzettingsvermogen om de gemeenschap verder te ontwikkelen en in stand te houden.

Open, betrokken en gemeenschapszin

Door de ligging en de omvang zijn we op een natuurlijke wijze op elkaar betrokken. Komt het hierdoor dat we een open gemeenschap zijn? Onze inwoners komen uit Smakt, uit Holthees, uit de directe regio en van verder weg: uit alle windstreken. Nieuwkomers verwelkomen we van harte.
We zijn een betrokken gemeenschap en hebben een rijk verenigingsleven. Toch is er voor iedereen ruimte om het leven in te vullen zoals zij of hij dat wilt. Velen, ook nieuwkomers, zetten zich op allerlei fronten in voor de gemeenschap. Anderen die meer in luwte willen leven en houden van de rust die de dorpen biedt, hebben daarvoor alle ruimte.

We staan niet stil

Er zijn bouwmogelijkheden naar behoefte. Waar gewenst wordt er voorzien in de vraag naar nieuwbouwwoningen. Een actieve werkgroep richt zich in het kader van een BIEB (een stichting met als doelstelling het Bouwen In Eigen Beheer) op het ontwikkelen en begeleiden van bouwplannen. Dit gebeurt met een zodanige bevlogenheid en professionaliteit, dat de gemeenschap groeit en dat er zich mensen van buiten melden voor een eigen woning. Een belangrijke reden is ook dat vanaf het begin de toekomstige bewoners alle ruimte hebben voor eigen inbreng.
In het kader van de BIEB zijn er vooral een aantal goede starterswoningen tegen een zeer concurrerende prijs gebouwd. Nieuwe plannen zijn in voorbereiding. Ook voor niet starters is er ruimte.
De dorpsraad probeert het stuur zelf in handen te houden. Ze spreekt overheidsorganisaties aan op hun ondersteunende taak. Waar nodig ondersteunt ze zelf verenigingen. Ze ontwikkelt allerlei initiatieven om de leefbaarheid in stand te houden.

Contactmogelijkheden met de grote wereld

De dorpen liggen midden tussen twee afritten van de A73. Hiervan hebben we gemak, weinig overlast. Ook het spoor biedt goede en frequente verbindingsmogelijkheden. Station Vierlingsbeek ligt zeer nabij. Ook station Venray is goed bereikbaar.
Van maandag tot en met vrijdag is er overdag een buurtbus met een uurdienst van en naar station Boxmeer vis station Vierlingsbeek en van en naar Venray.
Per spoor of per auto via de A73 zijn Nijmegen en Venlo snel en goed bereikbaar.

Rust en Natuur

We hebben de rust van een landelijk gebied, maar zelfs meer dan dat. De Overloonse en Geijsterse bossen zijn zeer dichtbij. Dit geldt ook voor het Loobeekdal dat herontwikkeld wordt als natuurgebied. De Maas, het Maasheggengebied en het Maasduingebied aan de overzijde van deze rivier zijn snel en goed bereikbaar.

School

Over het voortbestaan van kleine scholen is er landelijk veel discussie. Dat ook kleine scholen bestaansmogelijkheden hebben bewijst onze school: klein, maar fijn. Ondanks (of dankzij?) dat deze klein is, is het een topschool, waarvan de bestaansmogelijkheden de komende tien jaar zijn gegarandeerd.

Leave your comments

Post comment as a guest

0